Sorg och demokrati

 Varför är du socialdemokrat? Frågade en av mina väninnor mig häromdagen. Vi var hos en annan väninna för att beklaga sorgen eftersom hennes syster hade gått bort. En av kvinnorna kommenterade min insats i en radiointervju och därför fick jag frågan. Jag tyckte att tillfället  var inte lämpad för att diskutera just politik.. Men kvinnorna fann det naturligt . Efter en stunds diskussion om den döda, var det naturligt att byta samtalsämne tycktes det...  

Jag svarade att för mig var valet enkelt. Det finaste för en människa är att vara fri, jämlik och känna solidartet med andra.  De tre magiska orden: Frihet, Jämlikhet och Solidaritet, det är vad Socialdemokratin är.
Sedan sa jag att jag föddes socialdemokrat och om inte socialdemokratin fanns så skulle jag hitta på det själv. Många skratt.................... 
. . . Sedan berättade jag om mitt möte med Olof Palme. Det mötet som iinte var lik andra möten. Jag träffade Olof Palme och hans fru på en kinesisk restaurang. Jag hade bott  i  Sverige några månader och lyckades träffa en livs levande politiker. Året var -75/76. Nygift och bara 21 år gammal. Palme kände jag till, jag minns att jag blev helt fascinerad av att vistas på samma krog som en så stor politiker som Palme...Sedan berättade jag att jag tog mod till mig, gick fram till paret Palmes bord  och frågade på franska om han var monsieur Palme? Han svarade artigt på franska att det var han. Sedan bad jag honom om en autograf, vilket jag fick på ett papper där det stod Pripps på skrev Palme en hälsning till mig.

Då började kvinnorna en efter en diskutera den svenska demokrati, om  hur fint vårt öppna demokratiska samhället är och vad det betyder för oss. Många av kvinnorna berättade om hur det är med demokratin i hemländerna. Om förhoppningarna att våra hemländer ska en dag bli riktiga demokatier lik  den svenska.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits